Actueel

Nieuws

  • Nieuws

/ 23 mrt 2021

Hypotheekrente aanpassen

Is de hypotheekrente op dit moment lager dan de rente die u betaalt voor uw (privé) hypotheek? Dan kan het interessant zijn om uw hypotheekrente tussentijds aan te passen.

Waarom?
De afgelopen jaren is de hypotheekrente sterk gedaald. Heeft u in het verleden de rente voor uw hypotheek voor een langere periode vastgezet, dan betaalt u nu vaak een hogere rente dan de hypotheekrente die geldverstrekkers nu aanbieden. In dat geval kan het interessant zijn om uw hypotheek over te sluiten en uw hypotheekrente opnieuw vast te zetten tegen de actuele rente. Zo kunt u in hetzelfde huis blijven wonen tegen lagere maandlasten.
Risico-opslag hypotheek
De hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. De hoogte van de opslag hangt af van de verhouding tussen de openstaande hypotheekschuld en de marktwaarde van uw woning. De marktwaarde van de woningen is de afgelopen jaren fors gestegen. Heeft u daarnaast (extra) afgelost op de hypotheek? Het kan zijn dat uw hypotheek dan in een andere tariefklasse valt en de risico-opslag op uw hypotheek vervalt. U dient hier (meestal) zelf actie op te nemen. De risico-opslag verschilt per geldverstrekker, maar kan u soms al 0,3% per maand opleveren.

Zakelijke hypotheek
Bij de zakelijke hypotheek op uw kantoor/bedrijfspand rekent de geldverstrekker ook een risico-opslag. Hierbij houden zij rekening met de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van het pand. Daarnaast wordt uw onderneming in een risicocategorie ingedeeld. Dit is afhankelijk van uw branche, kennis en ervaring als ondernemer en de financiële situatie van uw bedrijf. Heeft u inmiddels een financiële buffer opgebouwd, is uw solvabiliteit en/of EBITDA sterk verbeterd? Dan kan het zijn dat u inmiddels in een andere risicocategorie valt met uw onderneming.

Meer weten of u maandelijks rente kan besparen? Neem contact op met uw relatiebeheerder.

beeldmerk-blauw