Actueel

Blogs

  • Blogs

/ 30 jun 2022

Gehackt? Blijf kalm en volg het stappenplan

Gehackt? Blijf kalm en volg onze tips op.

De digitale veiligheid is cruciaal geworden in het bedrijfsleven. Waar dit eerder alleen speelde bij grote bedrijven geldt dit nu zeker voor mkb-bedrijven en zzp’ers. Wat als uw website en/of webshop ineens niet meer werkt of er wordt data gelekt? Geld verdwijnt plots naar verkeerde rekeningen. Kortom, u bent gehackt.

Belangrijk is om dan de schade zoveel mogelijk te beperken. Hoe? Wij leggen in 5 stappen uit wat je moet doen als je gehackt bent:

Stap 1 Laat je apparaten aan staan.

Wanneer u een apparaat uitschakelt kunnen digitale sporen verloren gaan. Ook loopt u daarmee het risico dat u later geen toegang meer kunt krijgen tot het apparaat. Laat ze daarom aanstaan en verzamel zo veel mogelijk informatie

Stap 2 Verbreek de verbinding met het (wifi)netwerk.

Koppel al uw apparaten lost van het internet. Doe dit niet alleen voor het gehackte apparaat maar met alle apparaten die met het internet verbonden zijn.

Stap 3 Schakel een expert in.

Mogelijk heeft u in uw bedrijf een expert op het gebied van cybersecurity aan het werk die u gelijk kunt inschakelen. Heeft u die niet? Schakel dan professionele en betrouwbare hulp van buitenaf in. Die kunnen de oorzaak van het probleem herleiden maar ook aanpakken. Daarna kunnen zij meedenken om problemen in de toekomst te voorkomen.

  • Tip: Kijk alvast naar bedrijven in uw omgeving die u kunnen helpen wanneer het nodig. Nu kunt u rustig kijken en vergelijk zonder dat er iets aan de hand is en voorkomt dat u in stressvolle situaties te snel beslissingen moet nemen.

Stap 4 Doe aangifte

Doe altijd aangifte bij de politie. Niet alleen heeft u de aangifte nodig voor de verzekeraar maar zo kan de politie een onderzoek starten naar de daders. Deze worden helaas niet altijd gevonden maar zonder aangifte wordt er ook niet gezocht.

Stap 5 Check voor een datalek

Controleer of er een datalek is ontstaan ten gevolge van het “gehackt zijn”. Is dit zo? Dan bent u wettelijk verplicht dit binnen 72 uur te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zie ook: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/beveiliging/meldplicht-datalekken

Uw
Specialist

Léo Jaspers AA

Accountant

beeldmerk-blauw