Actueel

Nieuws

  • Nieuws

/ 11 nov 2021

Heftruck- en hijscertificaten op orde

Een machine besturen en bedienen is niet zonder risico’s. Met een certificaat toont u aan, dat u op de hoogte bent van deze risico’s. Er is nog wel eens wat verwarring over de verplichting van heftruck- en hijsbewijzen. Dat is niet geheel onlogisch, want de wet is niet zeer expliciet op dit gebied. Daarom leggen wij u graag uit wat u moet weten over deze certificaten.

Heftruck certificaat

Voor het besturen van een heftruck moet de bestuurder in het bezit te zijn van een heftruck rijbewijs, ook bekend als het heftruck certificaat. Het heftruck rijbewijs is verplicht voor iedereen die een heftruck bestuurt. De minimale leeftijd voor het besturen van een heftruck is 16 jaar.

Werknemers vanaf 16 jaar mogen dus hun heftruck rijbewijs halen. Tot aan hun 18de mogen werknemers met een heftruck certificaat de heftruck alleen besturen onder supervisie van een meerderjarige die zelf ook in het bezit is van het certificaat.

Het certificaat/rijbewijs is onder alle omstandigheden verplicht. Bij intern gebruik in de organisatie, maar ook bij gebruik op de openbare weg. Om de heftruck op de openbare weg te mogen gebruiken zijn aanvullende verplichtingen van kracht.

Een heftruck op de openbare weg valt namelijk onder het Reglement Voertuigen. Zo moet de truck zijn voorzien van twee dimlichten en stadslichten, twee achterlichten, stoplichten en reflectoren aan de achterzijde. Er moeten waarschuwingsknipperlichten zijn geïnstalleerd en er moet een reflecterende driehoek aan de achterzijde zijn geplaatst.

Hoe lang is het heftruck rijbewijs geldig?

Een heftruck rijbewijs is verplicht maar kent geen onbeperkte geldigheid. Het certificaat is vijf jaar geldig. Dat geldt overigens voor vrijwel alle certificaten voor bedrijfsvoertuigen. Wie het certificaat heeft gehaald is dus vijf jaar lang bevoegd om een heftruck te besturen. Na die tijd zal het zeker geen kwaad kunnen om de kennis weer een beetje op te frissen en zal de bestuurder opnieuw een certificaat moeten gaan behalen.

Reachtruck certificaat

In veel organisaties waar heftrucks worden gebruikt, worden ook reachtrucks gebruikt. Als werkgever wilt u wellicht dat medewerkers beide voertuigen kunnen besturen. Voor het besturen van een reachtruck is een apart certificaat nodig. Ook dit certificaat is 5 jaar geldig.

Hijscertificaat

Is er ook een hijskraan aanwezig op uw bedrijf? Een hijsbewijs is niet verplicht maar van werkgevers wordt wel geëist dat ze aan kunnen tonen dat hun medewerkers in staat zijn om veilig met hijswerktuigen om te gaan. Personeel moet weten hoe het op een veilige en deskundige manier lasten aanslaat en verplaatst. Vooral bij een ongeval zal het bedrijf de ARBO en de zorgverzekeraar moeten overtuigen dat het personeel zo goed mogelijk is opgeleid. Het bedrijf zal moeten bewijzen dat de medewerker weet hoe hij met een hijswerktuig om moet gaan. Ook hoort de medewerker op de hoogte te zijn van actuele veiligheidsregels en wetgeving. Daarom zal de werkgever in vrijwel alle gevallen eisen dat de werknemer een hijsbewijs bezit. Het bedrijf is namelijk verantwoordelijk voor het opleidingsniveau van het personeel. Een hijscertificaat toont aan dat de werknemer voldoende kennis en vaardigheid bezit over het veilig hijsen en aanslaan van lasten. Ook dit certificaat is 5 jaar geldig.

beeldmerk-blauw