Nieuws

Nieuws

  • Nieuws

/ 24 jan 2022

STAPpen

Wilt u stappen zetten in uw eigen scholingstraject of krijgt u vaak de vraag van medewerkers of er een scholingstraject mogelijk is. Dan is STAP wellicht passend. Wij informeren u over deze regeling zodat u deze informatie ook weer kan delen binnen uw organisatie.

Vanaf 1 januari 2022 is het niet meer mogelijk een beroep te doen op een tegemoetkoming scholingsuitgaven in de aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor in de plaats komt het STAP-budget. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met deze regeling wil de overheid mensen helpen, die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het STAP-budget vervangt dus de huidige belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting.

Met het STAP-budget kan iedereen bij het UWV een individueel leer- en ontwikkelbudget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen. Daarmee kan men zich verder ontwikkelen om de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. De scholingsactiviteiten die hiervoor kwalificeren komen in het STAP-scholingsregister te staan.

Heeft u medewerkers die zich verder willen ontwikkelen? Of misschien wilt u zelf wel een opleiding aanvragen dan kan dat via het STAP-portaal van het UWV. Dat kan één keer per jaar. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan betaalt het UWV het bedrag rechtstreeks aan de opleider. U of uw medewerker ontvangt dus niet zelf het bedrag maar dit zal in mindering worden gebracht op de totale scholingskosten.

Het UWV gaat deze regeling uitvoeren voor wat betreft het aanvraagproces en de financiële afwikkeling bij de opleider. DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) beheert het scholingsregister met de opleidingen die in aanmerking komen van STAP-budget.

Uw
Specialist

Alfred Nijman RB REP

Senior belastingadviseur

beeldmerk-blauw