Nieuws

Nieuws

  • Nieuws

/ 24 jan 2022

Het UBO register; heeft u zich al ingeschreven?

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft gedurende de afgelopen maanden brieven gestuurd aan ondernemers met het verzoek om de UBO (Ultimate Beneficial Owners, oftewel uiteindelijk belanghebbenden) in te schrijven. Heeft u dit al geregeld? Of is de brief aan uw aandacht ontsnapt?
Dan is het tijd om actie te ondernemen!

Sinds 27 september 2020 zijn bijna alle Nederlandse rechtspersonen en vennootschappen verplicht om hun ‘uiteindelijk belanghebbenden’ te registreren in het UBO-register. Dit zijn bijvoorbeeld de mensen met meer dan 25 % van de aandelen of meer dan 25% eigendomsbelang. Een organisatie kan meer dan één UBO hebben.

Op 27 maart 2022 loopt de termijn af waarop de UBO’s ingeschreven dienen te zijn. Het niet tijdig geregeld hebben van de inschrijving in het UBO-register kan vanaf die datum invloed hebben op uw organisatie bij bijvoorbeeld het aanvragen en wijzigen van een financiering of bij de notaris.  Ook is het mogelijk dat er een boete of dwangsom volgt wanneer u de UBO niet heeft ingeschreven, of niet meewerkt aan de verstrekken van de benodigde gegevens.

Het UBO-register is voortgekomen uit Europese regelgeving. Het register is opgezet om zo bij te dragen aan het voorkomen van fraude, terrorismefinanciering en het witwassen van geld. Elk EU land moet een register bijhouden zodat er beter geïnformeerd kan worden over met wie er zaken wordt gedaan.

Het UBO-register is van toepassing op niet-beursgenoteerde BV’s, NV’s, stichtingen, verenigingen (met volledige rechtsbevoegdheid, met beperkte rechtsbevoegdheid maar met onderneming), coöperaties, personenvennootschappen: maatschappen, VOF’s en CV’s.

Checken of het al geregeld is

Simpel eerst even checken of het al geregeld is? Dat kan eenvoudig via onderstaande link
https://www.kvk.nl/producten-bestellen/bedrijfsproducten-bestellen/uittreksel-ubo-register/

Klik op de knop [Bestel voor € 2,55]. Hier kan je, zonder te betalen, zien of de UBO ingeschreven is.

“Geen UBO’s ingeschreven”? Doe direct opgave via onderstaande link
https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/ubo-opgave/  Of neem contact op met uw relatiebeheerder bij Bordan Accountants & Adviseurs. Wij kunnen u hierbij  helpen.

Ter aanvulling:

De UBO verplichting geldt niet voor eenmanszaken, verenigingen van eigenaars en verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid maar zonder onderneming. Voor kerkgenootschappen komt er binnenkort de inschrijfmogelijkheid bij de KVK. Wanneer dit zover is worden zij daarover geïnformeerd. Nieuwe organisaties kunnen niet online worden ingeschreven, dit wordt gedaan tijdens de registratie bij de KVK of bij de notaris.

Uw
Specialist

Geert Jan Bieleman AA

Accountant / manager

beeldmerk-blauw