Actueel

Nieuws

  • Nieuws

/ 15 sep 2020

Youngtimers

Voor auto’s van 15 jaar of ouder bedraagt het autokostenforfait 35% van de actuele waarde. Diverse ondernemers in de autobranche hebben hun business model ingericht op het verkopen van gereviseerde youngtimers. De lease van youngtimers is mede door de gestegen bijtelling voor nieuwe auto’s de afgelopen jaren enorm gestegen. Zo kun je een Saab leasen van meer dan 15 jaar oud, maar waarvan alle slijtende onderdelen helemaal nieuw zijn. Stel dat zo’n auto kan worden aangeschaft voor € 7.000, dan bedraagt de bijtelling €2.450. Voor een nieuwe auto met een cataloguswaarde van € 40.000 is de bijtelling €10.000. Fiscaal kan het zakelijk rijden in een youngtimer dus behoorlijk aantrekkelijk zijn.

Peildatum

De wet zegt niet welke peildatum voor de tweedehandswaarde dient te gelden: 1 januari of 31 december? Het lijkt redelijk uit te gaan van het gemiddelde. Als de auto in de loop van het belastingjaar deze leeftijd bereikt, moet in de loop van dat jaar naar een andere grondslag worden overgegaan (tijdsevenredig). Als er sprake is van een auto die in de loonheffing moet worden verwerkt, zal de waarde in theorie maandelijks moeten worden bepaald. Dit is administratief bijna ondoenlijk, zodat uit praktische overwegingen als peildatum 31 december van het lopende jaar kan dienen, waarover 35% bijtelling geldt vanaf 1 januari van het komende jaar. De actuele waarde kan worden vastgesteld door taxatie of (bijvoorbeeld) een advertentie van een vergelijkbare youngtimer.

Let op!

De staatssecretaris van Financiën is voornemens de youngtimerregeling af te schaffen, maar heeft hieraan nog geen invulling gegeven. Indien afgeschaft, geldt als bijtelling 25% van de historische catalogusprijs. Neem contact op met uw relatiebeheerder van Bordan.

Uw youngtimer
Specialist

Alfred Nijman RB REP

Senior belastingadviseur

beeldmerk-blauw