Nieuws

Blogs

  • Blogs

/ 19 dec 2023

Terugblikkend vooruitkijken

Het einde van het jaar nadert… Tijd om de balans op te maken! Samen met de partners van Bordan, Ditmar Schelhaas en Danny Karsten, kijken we terug op afgelopen jaar. Hoe kijken zij terug op 2023? En wat is de verwachting voor komend jaar?

Ditmar: “2023 was een bijzonder jaar. Door de uittreding van Geert als partner van Bordan is er een nieuwe situatie ontstaan. Dit heeft ook gevolgen gehad voor onze organisatie. Daarom zijn we aan de slag gegaan met een formering van een MT team. Een andere opvallende interne gebeurtenis is het verloop van personeel door de spanning op de arbeidsmarkt. Uiteindelijk mogen we erg tevreden zijn. We hebben de gehele formatie, niet alleen eigen medewerkers, maar ook zzp’ers aardig in stand kunnen houden en zelfs iets kunnen uitbreiden.”

Danny: “Het verloop wat we afgelopen jaar hebben gehad is gebruikelijk voor de sector, maar als kantoor waren we dit niet gewend. Er gaan mensen weg en dat is jammer, maar de positieve kant hiervan is dat dit intern weer een kans geeft om een stap naar voren te zetten. Waar een gat valt, is ook weer ruimte voor anderen. Ook zijn we erg blij met de nieuwe collega’s die er weer bij zijn gekomen.”

Ook was het dit jaar mooi om te zien dat we er wederom echt voor elkaar zijn, in goede en slechte tijden. Afgelopen jaar hebben we een aantal collega’s gehad die met ziekte te maken kregen. Je ziet dan dat er onderling veel aandacht is voor collega’s. Collega’s sturen dan even een kaartje of gaan op bezoek. Een leuke en hechte groep, dat vind ik wel tekenend voor Bordan en dit is lang niet meer overal zo.”

Wat speelde er afgelopen jaar in de markt?

Danny: “In de accountancy markt zien we veel overnames. Voor het eerst hebben we te maken met private equity. Voor ons is zelfstandigheid heel belangrijk. Zelf de cultuur en het beleid bepalen.”

Ditmar: “Schaalvergroting is belangrijk. Je kan niet alles zelf doen met de groep die je hebt. Het is dan belangrijk om verbinding te zoeken met anderen. Onze slogan is: als je niet kan delen met anderen, dan kan je ook niet vermenigvuldigen. We zien mooie samenwerkingsverbanden ontstaan. Met Koers en Xelio hebben we dat al. Met Zaakkracht gaan we die kant op. Zo kun je veel meer professies aanbieding richting de toekomst. Wanneer je alles zelf wilt doen, wordt het een lastig verhaal.”

Vooruitblik naar 2024:

Ditmar: “Komend jaar bestaan we 55 jaar! Met 50 jaar hebben we er veel aandacht aan besteed, met 55 jaar willen we dit ook doen.”

Danny: “Verder is er vooral de uitdaging om zoveel mogelijk nieuwe collega’s erbij te krijgen. Ook willen we meer naamsbekendheid creëren op de Hogescholen. We willen meer aanmeldingen voor stages en zorgen dat we mensen aannemen die goed bij ons passen.”

Ditmar: “We hebben drie kernwaarden waar we ons nog meer op willen concentreren. Betrouwbaar, relatiegericht en richtinggevend. De eerste is vanzelfsprekend, de andere twee moeten we aan blijven werken. Zo blijven er vaste teams bij de klanten, waardoor we zorgen voor niet teveel wisselingen.”

Danny: “Voor komend jaar is het voor klanten belangrijk dat we ze helpen verder te ontwikkelen. Het voordeel dat wij hebben is dat we heel veel klanten binnen dezelfde branche hebben. Je kunt klanten helpen om inzichtelijk te maken wat er wel goed gaat, maar ook wat er minder goed gaat.”

De gouden tip voor 2024?

Danny: “Gezond blijven! Geluk is niet te koop. Uiteindelijk is gezondheid altijd belangrijker dan geld.”

Ditmar: “Blijf jezelf en alert. Soms moet je een beetje opletten. Als je bijvoorbeeld een overname doet, doe je er verstandig aan om de eerste drie jaren voorzichtiger te zijn in de uitgaven die je doet. Dit in verband met de rente- en aflossingsdruk. Laat de totale onderneming even wennen aan de nieuwe setting.”

beeldmerk-blauw