Nieuws

Nieuws

  • Nieuws

/ 02 nov 2021

Personeelstekort? Denk in mogelijkheden!

Heb ik eigenlijk een personeelstekort? 

Een aantal jaren geleden was er een nieuwsitem op tv over een productiebedrijf dat last had van personeelstekorten. Maar in plaats van actiever personeel te werven heeft de eigenaar een machine laten ontwikkelen die de taken van een aantal fte’s over kon nemen. In een klap was er geen personeelstekort meer.  Zo kom je bij de vraag: heb ik een personeelstekort?

In de horeca kan er niet zomaar een machine ontwikkeld worden die mensen kan bedienen. Misschien is iets dergelijks te zien in scifi films maar dat is op dit moment niet realistisch. Maar u kunt wel andere manieren vinden om het personeelstekort op te lossen.

Veel horeca ondernemingen kiezen er voor om 1 of 2 dagen per week dicht te gaan, maar dan mis je wel die omzet. Een andere optie is om op maandag en dinsdag selfservice aanbieden. Gasten bedienen zichzelf en kunnen eten en drinken ophalen bij de bar. Geef daarbij een leuke korting van 10% en vermeld het op de sociale kanalen. Een viola, 2 vliegen in een klap. Naamsbekendheid en de zaak kan open blijven op de maandag en dinsdag.

Maar wat als er een personeelstekort is in de keuken? Wellicht een ander menu op de maandag en dinsdag? De kleine kaart of enkel makkelijke broodjes. Te druk met a la carte in het weekend? Misschien een vast menu? Of een keer een buffet?

Vergeet nooit. De mooiste dingen ontstaan uit schaarste. De zaak sluiten is een optie maar minder creatief en het helpt niet om het probleem op te lossen.

Goed werkgeverschap

Waarom heeft de horecazaak naast mij wel personeel en ik niet?

Hoe goed gaat u om met uw personeel? Moeten ze veel overwerken? Kunnen ze flexibel wisselen van diensten? En dan de extra’s, doet u bijvoorbeeld wat leuks met het personeel tijdens kerst, bijvoorbeeld beginnen met een kerstontbijt met z’n allen.

Als u werknemers een goed gevoel kunt geven blijven ze. Geef u ze geen goed gevoel dan gaan ze twijfelen. En na twijfel komt vaak de beslissing om niet meer in de horeca te werken.
Hoe meer (werk)plezier hoe meer binding en hoe meer binding hoe meer personeel bij u blijft werken.

Hoe krijg u dan nieuw personeel? Laat zien wat voor een leuk bedrijf u heeft. Zorg voor een gave Werken Bij pagina op uw website. Deel alle uitjes op de sociale media kanalen. Tegenwoordig is bijvoorbeeld Tiktok trending. Als u jong personeel wil aannemen, laat werknemers dan leuke Tiktok filmpjes opnemen. Mensen zien dat en willen bij die groep horen. Uw groep!

De organisatieadvies tak van Bordan, genaamd Zaakkracht, kan u hierbij wellicht verder helpen. Zij zijn onder andere gespecialiseerd in aantrekkelijk werkgeverschap. Maak eens vrijblijvende kennis met 1 van onze adviseurs. Dit kan via website van Zaakkracht.

 

beeldmerk-blauw