Nieuws

Nieuws

  • Nieuws

/ 28 mrt 2024

Overdrachtsbelasting verrekenen met schenkbelasting

U bent overdrachtsbelasting verschuldigd als u eigenaar wordt van een onroerende zaak, zoals een woning, winkel of een stuk grond. Het reguliere tarief van de overdrachtsbelasting is 10,4% over de waarde in het economische verkeer van de onroerende zaak. Het percentage wordt verminderd naar 2% als u een woning koopt waarin u zelf voor langere tijd gaat wonen of verminderd naar 0% als u de startersvrijstelling kunt toepassen.

Als u bijvoorbeeld een woning geschonken krijgt bent u ook schenkbelasting verschuldigd. Voor een schenking van ouder aan kind is tot € 152.368 10% belasting verschuldigd en daarboven 20% er is hier geen rekening gehouden met een eventuele vrijstelling.

In deze situatie is er zowel overdrachtsbelasting als schenkbelasting verschuldigd. Bij deze samenloop wordt de betaalde overdrachtsbelasting met de verschuldigde schenkbelasting verrekend. Hierdoor betaalt u in veel gevallen minder schenkbelasting. Let op als u gebruik kunt maken van de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting is het volledige bedrag aan schenkbelasting verschuldigd omdat er geen overdrachtsbelasting verrekend kan worden.

Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder zij helpen u graag verder.

Uw belasting
Specialist

Nanouk Tijhuis

Belastingadviseur

beeldmerk-blauw