Nieuws

Blogs

  • Blogs

/ 17 jan 2023

Financieringsbehoeften

Afgelopen periode ontvangen we regelmatig de vraag; Moeten we als onderneming alles zelf betalen of zijn er andere mogelijkheden? Ja; er zijn andere financieringsmogelijkheden. De vraag is; waarvoor dient de financieringsbehoefte? Bent u voornemens om een vervoers- en/of productiemiddel, inventaris en of machines aan te schaffen? Dan is wellicht leasen en/of huren een mogelijkheid. Er zijn twee manieren van leasen: financial lease en operational lease.

Financial lease

Bij financial lease wordt u eigenaar van het bedrijfsmiddel. U leent voor het bedrijfsmiddel en betaalt hiervoor rente en aflossing. Voordeel hierbij is o.a. het recht op investeringsaftrek en de mogelijkheid tot afschrijving op het bedrijfsmiddel.

Operational lease

Bij operational lease financiert de leasemaatschappij het aankoopbedrag in zijn geheel en blijft deze eigenaar van het bedrijfsmiddel. U betaalt een vergoeding in de vorm van leasetermijnen. Bij beide vormen is het niet nodig de gehele investering in één keer op te hoesten en worden de uitgaven gespreid.

Lening

Ook kan het zijn dat u als ondernemer van plan bent om een bedrijf over te nemen. Hiervoor zijn verschillende vormen van financiering mogelijk. Zo kan een lening bij een bank, investeerders of familie een optie zijn maar ook een achtergestelde lening van de verkopende partij. Bij een achtergestelde lening wordt vastgesteld dat andere schuldeisers voorgaan bij eventuele financiële problemen. Het maakt dit type lening meer risicovol voor de geldverstrekker. Andersom kan het voor u een mogelijkheid zijn om geld op te halen bij andere geldverstrekkers dan de bank. Een lening bij de verkoper is een goed teken naar andere financiers. De verkoper toont namelijk veel vertrouwen in de koper.

Hypotheek

Wilt u als ondernemer een bedrijfspand gaan gebruiken? Dan kunt u deze huren en/of kopen. Bij de koop van een bedrijfspand kunt u een (zakelijke) hypotheek afsluiten. Welk bedrag u als hypotheek kunt krijgen hangt van een aantal factoren af. O.a.de eigen inbreng, waarde van het onroerend goed en de mate waarin uw onderneming de hypotheek kan terugbetalen.

Financieringsaanvraag

Door middel van een financieringsaanvraag kunt u een hypotheek en/of lening aanvragen bij de bank of kredietinstelling. De collega’s van Bordan en Zaakkracht kunnen u helpen bij het opstellen van een financieringsaanvraag bij de banken en assisteren bij de aanvraag van een financiering en/of hypotheek om zo een passende oplossing voor u te vinden.

Uw
Specialist

Martin Kamphuis AA

Accountant / manager

beeldmerk-blauw