Actueel

Blogs

  • Blogs

/ 21 jan 2021

De kostprijs van uw product of dienst

Weet u wat uw kostprijs is?

Dit is een vraag die wij veel ondernemers stellen. Bij een kostprijsberekening denkt men vaak aan grote productiebedrijven waar iets geproduceerd wordt van grondstof tot eindproduct. Echter is een goede kostprijsberekening net zo belangrijk voor de kleinere ondernemingen zoals de kapper of slagerij op de hoek, de ICT’er, een schoonmaakbedrijf, transportbedrijf, loonbedrijf of zelfs een horecaondernemer. Nagenoeg iedere ondernemer die een dienst verkoopt heeft baat bij een goede kostprijsberekening.

Stelt u zich voor dat u een kapperszaak heeft en u probeert al enkele jaren uw nettowinst te verhogen. U heeft de prijzen al eens verhoogt, de kosten al eens gedrukt, maar niets lijkt te helpen. Een kostprijsberekening kan u duidelijkheid bieden wat een knipbeurt in uw kapperszaak eigenlijk kost. Wellicht komt u er dan achter dat het niet rendabel is om uw personeelslid met vele jaren ervaring en veel genoten cursussen standaard knipwerk te laten uitvoeren. Maar zult u voor dit personeelslid nieuwe klanten zien te trekken die geïnteresseerd zijn in de kunsten die uw personeelslid kan.

Of wellicht heeft u een loonbedrijf die de prijzen bepaald op basis van wat de concurrentie doet. Maar maakt u dan wel winst op uw geleverde dienst? Een kostprijs per werknemer en per machine kan hier duidelijkheid op geven en wellicht nieuwe inzichten geven over welk personeelslid op welke machine rendabel kan zijn.

Of wat dacht u van een slager die al enige tijd een specifieke worst volgens eigen recept maakt en verkoopt. Hoeveel kosten de ingrediënten? De tijd die de slager er mee bezig is? En de kosten van de ruimte in de vitrine? Ook hier kan een kostprijsberekening duidelijk geven of die specifieke worst volgens eigen recept wel rendabel is.

Zo heeft bijna iedere ondernemer die een dienst of product verkoopt baat bij een goede kostprijsberekening.

Benieuwd of een kostprijsberekening voor uw onderneming mogelijkheden biedt? Neem contact op met uw relatiebeheerder van Bordan accountants en adviseurs.

beeldmerk-blauw