Specifieke

Vraagstukken

Belastingvrij schenken

Hebt u een schenking gekregen en wilt u weten of u daarover belasting moet betalen? Of wilt u weten hoeveel u belastingvrij kunt schenken?

Een vrijstelling betekent dat de ontvanger schenkbelasting betaalt als de waarde van de schenking hoger is dan een bepaald bedrag.

Er zijn vrijstellingen die elk jaar gelden:

  • De algemene vrijstelling: € 2.122
    Deze vrijstelling geldt voor iedereen. Dus ook voor de kleinkinderen die van hun grootouders een schenking krijgen. U mag in 2016 van meerdere personen € 2.122 belastingvrij ontvangen. En de schenker mag aan meerdere personen € 2.122 belastingvrij schenken.
  • De algemene vrijstelling voor ouders en kinderen: € 5.304
    Deze vrijstelling geldt voor kinderen die van hun ouders een schenking krijgen.  Ouders mogen aan hun kinderen en pleegkinderen – ongeacht hun leeftijd – elk jaar een bedrag belastingvrij  schenken. Het bedrag geldt per kind.

Daarnaast zijn er vrijstellingen die u maar 1 keer in uw leven mag gebruiken, om gebruik te kunnen maken van deze vrijstellingen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent tussen de 18 en 40 jaar
  • U krijgt de schenking van uw ouders

Bent u 40 jaar of ouder, maar is uw partner jonger dan 40 jaar? Dan geldt de eenmalige vrijstelling ook voor u.

U mag eenmalig € 25.449 belastingvrij ontvangen van uw ouders. Deze vrijstelling komt in dat jaar in plaats van de vrijstelling van € 5.304. U mag zelf bepalen wat u met het geld doet. U mag het bedrag verhogen tot € 53.016, maar dan moet u het meerdere gebruiken voor de financiering van een eigen woning of dure studie.

Schenkt iemand u een onderneming?
Dan betaalt u minder of geen schenkbelasting als u de onderneming voortzet en gebruikmaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling.