Actueel

Blogs

  • Blogs

/ 07 dec 2017

“De financiële revolutie in het MKB”

Door samen te werken met LoanStreet kunnen we ondernemers die op zoek zijn naar financiering ontzorgen.
Hieronder Sergio Torres aan het woord.

Een financiële revolutie in het MKB. Dat is wat wij bij Sparkholder samen met de ondernemer en zijn adviseur willen realiseren. Ik, Sergio Torres, ben samen met Bastiaan Burgwal en Jan Volkert Meuldijk enkele jaren geleden gestart met Sparkholder. Met Sparkholder willen wij het financieren van het MKB makkelijker maken door de macht terug te brengen naar de ondernemer en zijn adviseur. Naar de mensen met ambities en plannen. Naar de man of vrouw die werkt aan een droom.

Daarom hebben we eind vorig jaar loanstreet.nl gelanceerd. Met behulp van LoanStreet, welke financiële data ophaalt uit de administratiesoftware, wordt binnen enkele minuten kosteloos de kans van slagen van een financieringsaanvraag berekend. LoanStreet geeft tevens aan bij welke financiers de kans van slagen het grootst is. Daarna is het mogelijk om binnen korte tijd een gehele financieringsaanvraag samen te stellen en de aanvraag naar verschillende financiële partijen (banken, crowd funders en alternatieve financiers) te versturen. Dit is de eerste stap die wij willen zetten naar een financiële revolutie in het MKB.

De financiële revolutie in het MKB
Waarom richten wij ons op die MKB ondernemer? Nou, naast voetbal, tulpen en klompen, is het kleinbedrijf een Nederlands cultuuricoon. En om goede redenen. Je ziet ze op iedere hoek van de straat, ze komen met innoverende ideeën en hebben een onvoorstelbaar doorzettingsvermogen. Al deze kleine ondernemers worden dan ook vaak als de economische motor van Nederland gezien. Er is echter een groot probleem: de financiering. Op financieel gebied krijgt het MKB namelijk niet de aandacht die het verdient; slechts een paar procent van alle financieringen in Nederland gaat naar onze economische motor! En waar het World Economic Forum onze economie in algemene zin zeer hoog inschaalt, worden we qua financiële dienstverlening slechts op de 37e plaats gezet. Sterker nog, ten opzichte van het voorgaande rapport zijn we hierop zelfs zes plaatsen gezakt. Kredietverstrekking aan het MKB is volgens het rapport de achilleshiel van onze economie. De MKB ondernemer verliest hierdoor gewoon omzet. Dat moeten we gezamenlijk aanpakken!

Zelf ben ik met zowel het ondernemerschap als het financieringslandschap bekend. Inmiddels ben ik meer dan twaalf jaar ondernemer en daarvoor heb ik bij diverse banken gewerkt. Ik heb in die tijd tot mijn eigen frustratie ondervonden hoe onnodig ingewikkeld, frustrerend, tijdrovend en duur het traject kan zijn dat leidt naar het indienen van een financieringsaanvraag. Om over de onzekere uitkomst nog maar te zwijgen. Naast mij telt dit land nog 1,1 miljoen andere ondernemers en ik weet zeker dat een groot deel daarvan deze frustratie met mij deelt en nog steeds worstelt met het verkrijgen van financiering. Dit allemaal terwijl externe financiering juist voor het MKB vaak essentieel is om te kunnen groeien en vernieuwen. Tegelijkertijd lopen investeerders enorme kansen mis.

Gelukkig zijn er nieuwe ontwikkelingen in de markt die de weg naar financiering steeds makkelijker en sneller maken. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn vaak technologisch van aard en worden geschaard onder de noemer Fintech. Een voorbeeld van zo’n nieuwe ontwikkeling is crowd funding. De crowd funders hebben vorig jaar bij elkaar voor meer dan 128 miljoen euro gefinancierd in Nederland. Dit is zeker een goede stap, maar het moet in mijn ogen nog beter kunnen, want in het totale landschap van financiering is het nog slechts een druppel op een gloeiende plaat. Meer MKB’ ers moeten een kans krijgen op de financieringsmarkt. De MKB’ er moet bovendien meer keuzes hebben en meer macht krijgen, ook met betrekking tot de financieringsvoorwaarden. Tevens moeten de kosten naar beneden kunnen. Ik denk dat de kosten die een traditionele financier maakt met 60 tot 80 procent verlaagd kunnen worden. Die besparing kan vervolgens terug worden gegeven aan de ondernemer.

Dit is waarom wij Sparkholder zijn gestart. Een oplossing waarbij de ondernemer sneller geholpen kan worden, meer keuzes heeft en de controle naar zicht toe trekt. Met LoanStreet durf ik te zeggen dat we een fantastisch begin hebben gemaakt om de problemen van de traditionele financieringswereld op te lossen. Een financieringsaanvraag hoeft nu niet langer tijdrovend en onnodig onzeker te zijn. Daarnaast heeft de ondernemer meer keuzes (er zijn inmiddels al meer dan 23 financiers aangesloten op LoanStreet).

Ik ben ervan overtuigd dat er nog meer mogelijk is en dat we met nog meer innovaties de wereld van financieren helemaal op zijn kop gaan zetten. Dit allemaal zodat het MKB op financieel gebied de aandacht krijgt die het MKB verdient en ondernemers zich kunnen richten op dat wat ze goed kunnen: het aandrijven van onze economie!

Voor meer informatie: www.loanstreet.nl  

Uw
Specialist

Danny Karsten AA RB

Partner/accountant

beeldmerk-blauw